על אודות המחלקה להיסטוריה כללית

על אודות המחלקה

מאז ימי ההיסטוריון הגרמני  ליאופולד פון ראנקה, שקבע כי יש לכתוב את ההיסטוריה "כפי שהיתה באמת" חלה תמורה מרחיקת לכת באופן כתיבת ההיסטוריה, בנושאי המחקר ובשיטות הבחינה של האירועים והתהליכים ההיסטוריים. "האמת" שעליה דיבר ראנקה הפכה, כך נדמה, ל"אמיתות". המחלקה להיסטוריה כללית מבקשת להציע לתלמידיה את העושר המחקרי והתיאורטי שנצבר בחקר ההיסטוריה  בשורה מגוונת של קורסים, פרוסמינריונים וסמינרים, המיועדים לתלמידי ה- BA, ה- MA והדוקטורנטים.

מסגרות הלימוד של המחלקה מאפשרות לתלמידים להכיר את ההיסטוריה של העולם המערבי, ואף את זו של חלקים אחרים בעולם, מאז העת העתיקה, דרך ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת, ועד העידן המודרני של המאה ה- 20. באמצעות הוראה הכוללת מפגש עם המקורות בני התקופות השונות והתמקדות בשלל פניה של התרבות מציעה המחלקה לתלמידיה ללמוד את העבר מכל צדדיו: הפוליטיים, החברתיים, התרבותיים, האמנותיים, המגדריים, הטכנולוגיים והמדעיים. שיטות המחקר המגוונות  מסייעות לחשוף בפני הלומדים רבדים שונים בחקר העבר ולקבל תמונה מלאה ומורכבת יותר של המציאות המשתנה. גם ההתפתחויות המואצות בתחומי התקשורת ויעילותה של רשת האינטרנט הופכות את הגישה לחומרי ההוראה, ואף למקורות היסטוריים ולמחקרים, לנגישים לכל. יחד עם השימוש בכלים וחומרים מוכרים יותר, מתקבלת אפוא הוראה מעמיקה וממצה של ההיסטוריה.

ההתמחויות של סגל המרצים במחלקה להיסטוריה כללית מקנות לנו יכולת להציג כבר במסגרת התואר הראשון מסלולים תמטיים ממוקדים יותר, וזאת במקביל לקורסי היסוד המספקים תשתית לעיסוק פרטני בסוגיות נבחרות. כך למשל יוכלו תלמידי ה- BA לבחור אשכולות של קורסים שעניינם חוק ומשפט בהיסטוריה, כלכלה והיסטוריה, צבא ואזרחות-מלחמה ושלום, זהויות ותדמיות. במסגרת לימודי ה- MA יוכלו התלמידים לבחור להעמיק בתחום התמחותם בין אם בהתאם לאשכולות ובין אם בנפרד מהם.

מסלולי המחקר של המחלקה, הן עבור תלמידי ה- MA והן עבור הדוקטורנטים, מלווים בקורסים מיוחדים בתחומי ההיסטוריוגרפיה ושיטות המחקר. הדגש ששמה המחלקה על לווי אישי וצמוד של תלמידי המחקר נועד להבטיח השלמה של עבודת מחקר מקצועית וראויה במסגרת הזמן המוקצבת.