למה ללמוד היסטוריה? בגלל גישת הלימוד הייחודית שלנו, בגלל תכנית הלימודים העשירה ושיטות הלימוד המגוונות שלנו, בגלל מסלולי הלימוד הגמישים שמציעה המחלקה, בגלל ההתנסות המעשית והאקדמית, ואפשרויות התעסוקה

למה ללמוד היסטוריה כללית בבר אילן?

לימודי היסטוריה הם כלי רב ערך להבנת העולם הרחב והתרבויות השונות שבו. מטרת לימודי ההיסטוריה היא להרחיב את אופקינו ולהעצים את יכולות הניתוח וההבנה שלנו. הרציונל של המחקר ההיסטורי הוא חיפוש אחר פרשנות העבר. הוא אינו מציג רק עובדות, אלא מחפש גם תבניות ומשמעויות תוך לימוד שיטתי ומעמיק של מסמכים ומקורות חומריים שנשארו בזמנים ובמקומות שונים. המחקר ההיסטורי מספק הבנה של הגורמים לשינוי ולהמשכיות שהם מאבני היסוד של לימוד ההיסטוריה.

בגלל גישת הלימוד הייחודית שלנו

המחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן כוללת צוות של חוקרים צעירים, ומגוון קורסים הנלמדים בשיטות לימוד שונות החוקרות את אירועי העבר וההיסטוריה האנושית מנקודות מבט ייחודיות.

בגלל תכנית הלימודים העשירה ושיטות הלימוד המגוונות שלנו

תכנית הלימודים שלנו שואפת לספק תמונה מקיפה של התרבות המערבית מהיבטים שונים – פוליטיקה, מגדר, תרבות וצבא. בתרבות אשר בה ההווה נתפש כנורמה, היכולת לחשוב באופן היסטורי וביקורתי מקנה לתלמידי היסטוריה יתרון משמעותי.

בגלל מסלולי הלימוד הגמישים שמציעה המחלקה

המחלקה להיסטוריה כללית בבר-אילן מציעה מסלולי לימוד לתארים ראשון, שני ושלישי. סטודנטים לתואר ראשון בהיסטוריה יכולים ללמוד במגוון מסלולים: היסטוריה כללית כמסלול מורחב, ראשי, משולב (עם כל מחלקה אחרת בבר-אילן), או מסלול דו חוגי (עם מחלקה אחרת בנושא קרוב, כגון לימודים קלאסיים, מדעי המדינה וכדומה).

בוגרי תואר ראשון בהיסטוריה כללית יכולים להמשיך את לימודיהם ישירות לתואר השני. המחלקה להיסטוריה כללית מציעה מסלולי לימוד לתואר שני עם ובלי תזה.

בגלל ההתנסות המעשית והאקדמית, ואפשרויות התעסוקה

תכניות הלימוד במחלקה להיסטוריה כללית מכשירות את הסטודנטים לערוך מחקרים ממקורות שונים, ומכינה אותם למגוון אפשרויות תעסוקה עתידיות. תחום לימודים זה מומלץ לכל מי שמעוניין בקריירה בתחום התקשורת, בזכות הענקת יכולות קריאה ביקורתית והכשרה מעולה בכתיבה ופענוח טקסטים.

מנהלי עסקים יוכלו להשתמש בתואר בהיסטוריה כללית כדי להעמיק את הבנתם בהתפתחות הכפר הגלובלי. מורים יפיקו תועלת מרקע עשיר בתחום התמחותם. בוגרי המחלקה שלנו פיתחו קריירות ומצויים בעמדות בכירות בתחומי העסקים, הפוליטיקה, הצבא, הממשלה, העיתונות, המשפטים והאקדמיה בארץ ובעולם.

בזכות אווירת הלימודים המאתגרת

תשומת הלב האישית שנותנים מרצי המחלקה לכל סטודנט, והמאמצים המושקעים ביצירת אווירה נעימה ומאתגרת, הופכים את המחלקה להיסטוריה כללית של בר-אילן למקום הטוב ביותר ללמוד על עברנו, ולהכין את הסטודנטים שלנו לעתיד.

אודות המחלקה

מאז ימי ההיסטוריון הגרמני  ליאופולד פון ראנקה, שקבע כי יש לכתוב את ההיסטוריה "כפי שהיתה באמת" חלה תמורה מרחיקת לכת באופן כתיבת ההיסטוריה, בנושאי המחקר ובשיטות הבחינה של האירועים והתהליכים ההיסטוריים. "האמת" שעליה דיבר ראנקה הפכה, כך נדמה, ל"אמיתות". המחלקה להיסטוריה כללית מבקשת להציע לתלמידיה את העושר המחקרי והתיאורטי שנצבר בחקר ההיסטוריה  בשורה מגוונת של קורסים, פרוסמינריונים וסמינרים, המיועדים לתלמידי ה- BA, ה- MA והדוקטורנטים.

מסגרות הלימוד של המחלקה מאפשרות לתלמידים להכיר את ההיסטוריה של העולם המערבי, ואף את זו של חלקים אחרים בעולם, מאז העת העתיקה, דרך ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת, ועד העידן המודרני של המאה ה- 20. באמצעות הוראה הכוללת מפגש עם המקורות בני התקופות השונות והתמקדות בשלל פניה של התרבות מציעה המחלקה לתלמידיה ללמוד את העבר מכל צדדיו: הפוליטיים, החברתיים, התרבותיים, האמנותיים, המגדריים, הטכנולוגיים והמדעיים. שיטות המחקר המגוונות  מסייעות לחשוף בפני הלומדים רבדים שונים בחקר העבר ולקבל תמונה מלאה ומורכבת יותר של המציאות המשתנה. גם ההתפתחויות המואצות בתחומי התקשורת ויעילותה של רשת האינטרנט הופכות את הגישה לחומרי ההוראה, ואף למקורות היסטוריים ולמחקרים, לנגישים לכל. יחד עם השימוש בכלים וחומרים מוכרים יותר, מתקבלת אפוא הוראה מעמיקה וממצה של ההיסטוריה.

ההתמחויות של סגל המרצים במחלקה להיסטוריה כללית מקנות לנו יכולת להציג כבר במסגרת התואר הראשון מסלולים תמטיים ממוקדים יותר, וזאת במקביל לקורסי היסוד המספקים תשתית לעיסוק פרטני בסוגיות נבחרות. כך למשל יוכלו תלמידי ה- BA לבחור אשכולות של קורסים שעניינם חוק ומשפט בהיסטוריה, כלכלה והיסטוריה, צבא ואזרחות-מלחמה ושלום, זהויות ותדמיות. במסגרת לימודי ה- MA יוכלו התלמידים לבחור להעמיק בתחום התמחותם בין אם בהתאם לאשכולות ובין אם בנפרד מהם.

מסלולי המחקר של המחלקה, הן עבור תלמידי ה- MA והן עבור הדוקטורנטים, מלווים בקורסים מיוחדים בתחומי ההיסטוריוגרפיה ושיטות המחקר. הדגש ששמה המחלקה על לווי אישי וצמוד של תלמידי המחקר נועד להבטיח השלמה של עבודת מחקר מקצועית וראויה במסגרת הזמן המוקצבת.