סמינר מחלקתי 3

17/12/2018 - 14:00

המחלקה להיסטוריה כללית מתכבדת להזמינכם למפגש במסגרת הקולוקוויום המחלקתי לשנה"ל תשע"ט שיעסוק השנה בנושא:
'גבולות: בין גיאוגרפיה, פוליטיקה, חברה, תרבות והתנהגות אנושית'

מרצה:
ד''ר עידן שרר
אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת חיפה

נושא:
" גבולות מעורפלים: "חיילות" ו-"אזרחות"
ב-"דיאלוגים" של דייגו נונייז אלבה (1552)"

המפגש יתקיים ביום שני, ט' בטבת (17.12.2018) בשעה 14:00

בבניין 504 כיתה 4, באוניברסיטת בר אילן.

חיילים בצבאות אירופיים בעת החדשה המוקדמת סבלו מתנאי שירות קשים במיוחד. מערכות לוגיסטיות וכלכליות מוגבלות, חשיפה למחלות קטלניות ללא כל מענה רפואי ולתנאי מזג אוויר קשים הובילו לכך שרבים מן החיילים מצאו את מותם או סבלו מנכויות מבלי לקחת חלק בקרב, מצור או כל פעילות מלחמתית אחרת. אלה שבאורח פלא צלחו את השירות הצבאי ושבו לחיים ה-"אזרחיים" התאכזבו לגלות שמצבם הכלכלי, הפיזי והאישי לא רק שלא השתפר, אלא לעתים קרובות אף החמיר. אומללותם של "וֶטֶרָנִים" רבים הייתה ידועה לשמצה והפכה למאפיין מרכזי של הבעיות החברתיות והכלכליות במקומות רבים באירופה. מעורבותה המתמדת של ספרד ברובם המכריע של הסכסוכים באירופה בעת החדשה המוקדמת הפכה בעיה זאת לאקוטית במיוחד בחצי האי האיברי. בעוד רוב החיילים הסתפקו בפנייה נואשת לשלטונות, מעטים מהם בחרו בדרכים יצירתיות יותר. דייגו נונייז אלבה (Diego Nuñez Alba), חייל ספרדי שנלחם ב-"מלחמה השמאלקאלדית" בגרמניה ב-1546-47, בחר להציג מציאות זו דווקא על ידי פרסום זיכרונותיו בצורה של "דיאלוגים" מספר שנים לאחר שחרורו מן הצבא. בהתחשב בעניין הרב שמושכים כתביהם של חיילים ספרדים ובכלל באירופה בעת החדשה המוקדמת, ההתעלמות המחקרית מיצירה זו מפתיעה במיוחד, שכן ה-"דיאלוגים" מספקים הצצה נדירה למניעיהם של חיילים אלה לפרסום זיכרונות ואוטוביוגרפיות. מעבר להיותם מקור מצוין לחקר שיטות כתיבה, השפעות ספרותיות והליך הכתיבה עצמו, ניכר שאלבה יצר את ה-"דיאלוגים" על מנת להביע את חוסר האונים והתסכול האישיים שהובילו חיילים משוחררים בעלי השכלה ויכולת כלכלית מסוימת לגייס את כשרונם ויכולותיהם הספרותיות על מנת לפנות אל מצפונם וחובתם החברתית של פטרונים כלכליים פוטנציאליים. מנקודת מבט מחקרית זו, מספקים ה-"דיאלוגים" הזדמנות מאלפת במיוחד לחשיפתן של דמותם ובעיותיהם העיקריות של חיילים "משוחררים" בספרד בעת החדשה המוקדמת.

ביוגרפיה: סיימתי את לימודי הדוקטורט באוניברסיטה העברית ב-2015 תחת הדרכתו של פרופ' יובל הררי. תחומי העניין שלי הם חיילים, מלחמה וחברה באירופה בעת החדשה המוקדמת. בשנה"ל 2015-16 שהיתי באוניברסיטת בברקלי כחוקר אורח במסגרת תכנית פולברייט. ב-2017 יצא לאור ספרי הראשון Warriors for a Living: The Experience of the Spanish Infantry in the Italian Wars, 1494-1559 בהוצאת Brill. כיום אני מלמד באוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת חיפה. מעבר לכך, בשמונה השנים האחרונות שימשתי ועודני משמש עוזר מחקר עיקרי לפרופ' יובל הררי. במסגרת פעילות זו לקחתי חלק במחקר ובעריכת שלושת ספריו, "קיצור תולדות האנושות", "ההיסטוריה של המחר" ו-"21 מחשבות על המאה ה-21" על כל מהדורותיהם בארץ ובעולם.